Final Fantasy IV

Kehittäjä Squaresoft
Julkaisija Squaresoft
Julkaisupäivä (SNES)
Japani
22.3.1991
USA
12.11.1991
Julkaisupäivä (PS)
Japani
21.3.1997
USA
29.6.2001
Eurooppa
15.5.2002
Alusta SNES
PlayStation
Koko
SNES
1 pelikasetti
PlayStation
1 CD-levy

Ensimmäinen 16-bittinen Final Fantasy näki päivänvalon 1990. Pelistä julkaistiin kaksi versiota, normaali ja ns. "Easy Type"-versio, joista jälkimmäinen julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä Final Fantasy II (koska se oli toinen FF-peli joka siellä julkaistiin). Tätä peliä ei silloin tuotu virallisesti Euroopan markkinoille, vaan pal-versio sai odottaa vuoteen 2002, jolloin se julkaistiin yhdessä FF V:n kanssa Playstationin Final Fantasy Anthology -paketissa.

Tarina kertoo Cecil-nimisestä mustasta ritarista, joka lähetetään maagien asuttamaan Mysidia-kaupunkiin hakemaan maaginen kristalli. Cecilin omatunto kuitenkin soimaa tätä, ja palatessaan hän kertoo kuninkaalle asiasta, mutta tämä ei suostu kuuntelemaan, vaan lähettää tämän viemään Bomb Ringin läheiseen kylään. Mukaan tulee Cecilin ystävä, dragoon Kain. Tästä tarina lähtee etenemään. Muita mukaantulevia hahmoja ovat Cecilin tyttöystävä, valkea maagi Rosa johon myös Kain on rakastunut; maagisisarukset Palon ja Porom, nuori tyttö Rydia, ilmalaivamekaanikko Cid, vanha velho Tellah, soturimunkki Yang, ninja Edge, bardi Edward (japanilaisessa versiossa Gilbert) ja salaperäinen vanhus FuSoYa. Useimmista muista osista poiketen FF IV:ssä ryhmän jäseniä ei voi vaihtaa vapaasti, vaan porukka vaihtuu tarinan mukaiseen tahtiin.

Final Fantasy IV on laaja peli. Pelin ulkoinen ilme on nykytasoon verrattuna melko karua, mutta se ei tunnelmaa haittaa. Musiikki on mainiota, ehdottomasti Nobuo Uematsun tuotannon kärkipäähän kuuluvia sävellyksiä. Tämä todistaa, ettei hyvän roolipelitunnelman luomiseen tarvita realistisia 3d-grafiikoita ja muita hienouksia.

Niera Kuuranpoika