Final Fantasy V

Kehittäjä Squaresoft
Julkaisija Squaresoft
Julkaisupäivä (SNES)
Japani
6.12.1992
Julkaisupäivä (PS)
Japani
19.3.1998
USA
30.9.1999
Eurooppa
15.5.2002
Alusta SNES
PlayStation
Koko
SNES
1 pelikasetti
PlayStation
1 CD-levy

Final Fantasy V ilmestyi Japanissa Super Famicomille (eli SNES:ille) vuonna 1992. Peli oli tarkoitus julkaistu Yhdysvalloissa nimellä Final Fantasy Extreme, mutta ilmeisesti sitä pidettiin liian monimutkaisena amerikkalaisille pelaajille, ja siksi käännöksestä luovuttiin. Englanninkielinen käännös pelistä saatiinkin vasta Playstation-version myötä. Final Fantasy V oli muuten ensimmäinen sarjan osa, jossa uudempien osien hahmosuunnittelija Tetsuya Nomura oli mukana. Tällä kertaa ei tosin vielä hahmosuunnittelijana, vaan taistelugrafiikoiden tekijänä.

Final Fantasy V alkaa, kun Tycoonin kuningas on lähdössä lohikäärmeensä selässä tutkimaan miksi tuuli on alkanut hiljetä. Hänen tyttärensä Reina pelkää hänen puolestaan ja ei haluaisi tämän lähtevän, mutta kuningas lähtee kuitenkin. Myöhemmin Reina lähtee yksin kohti tuulen temppeliä etsimään isäänsä, mutta joutuu matkan varrella pulaan, josta hänet pelastaa nuori seikkailija Butz/Bartz (käännöksestä riippuen), joka on FFV:n päähahmo. He kohtaavat toisensa taivaalta pudonneen meteoriitin luona, josta matkaan tarttuu mukaan myös vanha mies nimeltä Galuf, joka ei muista menneisyydestään mitään. Yhdessä nämä kolme kuitenkin lähtevät kohti tuulitemppeliä. Myöhemmin mukaan tulee myös mieheksi pukeutunut naispuolinen merirosvokapteeni Faris sekä nuori tyttö Krile.

Final Fantasy III:n tyyliin tässäkin on mukana vaihdettavat hahmoluokat. Uusia ammatteja saa tässäkin pelissä kristalleista. Tarinankulku ei ole aivan yhtä vaiherikasta eivätkä hahmojen väliset keskustelut niin monipuolisia kuin myöhemmissä osissa, niinpä monet eivät pidäkään tätä peliä parhaimpien Final Fantasyjen joukossa. Omasta mielestäni kuitenkin varsin viihdyttävä peli, vaikka satunnaistaistelujen määrä onkin varsin suuri ja turhauttava. Suositellaan kuitenkin ehdottomasti kaikille sarjan faneille.

Niera Kuuranpoika